Skip to main content

Ενίσχυση ανοσοποιητικού με φυσική διατροφή

Από τον Μάνο Δημητρούλη, κλινικό διαιτολόγο

Η επέλαση του κορονοϊού παγκοσμίως φέρνει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής μας, ελπίζουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ποιότητα της διατροφής μας σε ένα υψηλό επίπεδο έτσι ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σημαντικό για την προστασία από τον νέο και τους παλιούς ιούς, αλλά και συνολικά για την ευεξία και την υγεία μας.

Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού λοιπόν χρειαζόμαστε:

  • Βιταμίνη C: Προσθέτουμε στη διατροφή μας λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα. Καρότα, γλυκοπατάτες, μούρα, εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά. Για να κάνουμε τα λαχανικά πιο ελκυστικά, τα προσθέτουμε σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες ή πίνουμε ένα ποτήρι χυμού φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Το μπρόκολο, το σπανάκι και το κουνουπίδι είναι επίσης τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε αφθονία στο μοσχαρίσιο κρέας, το αρνί, τα πουλερικά, τα αυγά, τα εντόσθια, τα στρείδια και τα γαλακτοκομικά. Υπάρχει όμως και σε πολλά λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το kale και τα μανιτάρια. Καλές πηγές είναι επίσης τα κολοκυθάκια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα βατόμουρα. Ορισμένα είδη κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των λευκών κυττάρων του αίματος, δε μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτόν.
  • Βιταμίνη Ε: Αντί να προτιμήσετε τα πατατάκια για ένα σνακ το απόγευμα, αντικαταστήστε τα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους, πλούσια σε βιταμίνη Ε. Προτιμήστε κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι και μάνγκο που είναι πολύ καλές φυσικές πηγές βιταμίνης Ε. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ποιοι ξηροί καρποί και σπόροι είναι καλύτεροι;
    • ¼ κούπας ηλιόσποροι, περιέχει σχεδόν όλη τη βιταμίνη Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά.
    • ¼ κούπας αμυγδάλων, παρέχει 50% των αναγκών μας.
  • Σελήνιο: Το σελήνιο βρίσκεται στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιέχεται όμως και στα λαχανικά και τα φρούτα με τις καλύτερες επιλογές να αποτελούν το μπρόκολο, τα μανιτάρια, το σπανάκι και οι μπανάνες. Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι από τις καλύτερες πηγές σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.
  • Bιταμίνη D: Ο σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη, μέχρι ιώσεις, έως και καρκίνο. Το παράδοξο με τη βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προϋπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην Ελλάδα!), παρουσιάζει έλλειψη.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια και σε άλλα τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα έλαια. Αυξάνουν τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μακροφάγα, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Τα μονοακόρεστα λίπη στα τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο και το φύτρο σιταριού, επίσης προστατεύουν το σώμα μας από βακτήρια, μικροοργανισμούς και ιούς.
  • Ποια τρόφιμα όμως πρέπει να αποφεύγουμε; «Όχι» στη ζάχαρη και το λίπος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια, τόσο σε ζάχαρη, όσο και σε λίπος, μειώνει τον αριθμό των φυσικών κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες. Ακόμα και μόλις δύο αναψυκτικά την ημέρα, μπορεί να μειώσουν τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά 40%.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, που θα μας βοηθήσει να μείνουμε υγιείς σε αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα. Γεμιστέ το τραπέζι σας με λαχανικά & φρούτα, πάρτε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης και υδατανθράκων ολικής αλέσεως και όλα θα πάνε καλά.